Monografia bisericii

Istorie Decembrie 20, 2011

Prima biserică a fost construită în satul Bătrânești  în anul 1843 luna octombrie cu cheltuiala domniei sale postelnicul Ecaterina Crupencski. Această micuța bisericuță a fost construită din paiantă, pe temelie de piatră. Hramul bisericii era Sfinții Voievozi Mihail și Gavril și Sfinții Împărați Constantin și Elena .

Trecerea timpului și materialele rudimentare folosite au dus la darâmarea acelei bisericuțe. Prin stăruința preotului Mihai Gontineac  și a preceptorului Palade Ștefan  s-a început în anul 1945 construcția unei noi bisericuțe  cu scopul de a folosi la prohodirea morților .Evlavia credincioșilor și hotărârea preoților slujitori ( pr. Alexandru Poubin, ierom. Mina Ungureanu și pr. Constantin Sîngeap ) a transformat-o  din capelă mortuară în biserică .

         Pictura de pe catapeteasmă este executată de pictorul Rafail Galin. A fost înzestrată cu cele necesare cultului și pe 14 octombrie 1953  s-a sfințit de Mitropolitul Moldovei şi Sucevei Sebastian Rusan  alături de  un sobor de preoţi. Construcția era modestă din nuiele cu lut , căptuşită cu scâdură la exterior şi avea formă de navă cu un turn de scândură . Pereţii interiori erau tencuţi şi zugrăviţi iar la intrare s-a adăugat ulterior și un pridvor . În anul 2002 s-au început demersurile pentru construcția unei noi biserici ( documentații : studii geotehnic, proiect ,certificat de urbanism, avize etc) și în anul 2004 s-a început săparea fundației și lucrările propriu zise . 

           Biserica a fost construită prin strădania preotului paroh LAURENȚIU HAPENCIUC și a doamnei preotese LAURA-MIHAELA , între anii 2004 – 2017. Proiectul de arhitectura a fost executat de domnul arhitect Doru Bantuș.  Din donațiile credincioșilor din satul Bătrânești, s-a turnat fundația între anii 2004-2005 . 

         Începând cu anul 2008, un fiu al satului,  distinsul domn TEODOR PALADE , epitrop  la Biserica Sf. Gheorghe-Grivița din București, devine unicul sprijin de nădejde pentru continuarea lucrărilor. Se reușește astfel ridicarea zidurilor la nivelul cupolei . Dumnezeu să primească sufletul său în Împărăția Sa Cerească, întrucât în anul 2017 , la venerabila vârstă de 93 de ani, a trecut la cele veșnice .

           Prin lucrarea lui Dumnezeu , în anul 2013 , tânărul creștin ADRIAN CRĂCIUN, din localitatea Voitinel-Suceava , hotărăște să devină ctitor. Împreună cu soția sa, CLAUDIA-TEODORA și fiul MATEI ARSENIE, au susținut în mod substanțial și constant  toate lucrările de anvergură ce au urmat.  Astfel, amplele lucrări au fost făcute într-un ritm susținut ,sub atenta supraveghere a preotului paroh și specialiștilor în domeniul construcțiilor. Dumnezeu să le primească jertfa si să dăruiască acestei familii de buni creștini  Har din Darurile Sale cele bogate.

           Între  anii 2013-2018  s-au făcut : cupolele de beton armat, acoperișul, instalația electrică , pavarea interiorului cu  granit, catapeteasma și asfaltarea curții.

           Referitor la împodobirea bisericii cu cele necesare slujbelor, o contribuție deosebit de importantă a avut doamna EUGENIA COSTEA, care a oferit suport financiar și pentru execuția celor două fântâni ale parohiei .

           Totodată au mai fost și alți creștini care au răspuns pozitiv solicitărilor noastre.

         Slujba de sfinţire a fost oficiată de către I.P.S. Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, însoţit de P.C. Protoiereu Lucian Leonte şi de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Citește alte articole despre: MONOGRAFIE, batranesti, sf parascheva